QNH ve QFE basınçları ne anlama gelir hangi ülkeler QNH kullanmazlar.

Bir yerin yüksekliğini neye göre ölçeriz ya da Pilot şu anda 21000 feet yükseklikteyiz dediğinde neye göre 21000 feet yükseklikte olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Hangi nokta baz alınarak yükseklik ölçülüyor, baz alınan nokta neye göre seçiliyor. Dünyanın her yerinde baz alınan bu noktanın bir standardı var mı?

Öncelikle sivil havacılıkta kullanılan altimetre kavramından bahsetmek istiyorum. Altimetre bir yerin yüksekliğini ölçen barometredir. Genellikle deniz seviyesinden itibaren bulunduğunuz irtifanın ya da herhangi iki seviye arasındaki basınç bilinirse, basınç katsayısı kullanılarak dikey mesafeyi hesaplayabilmemizi sağlar.

QNH: Sivil Havacılıkta dünyanın bir çok ülkesinde genellikle başlangıç noktası olarak deniz seviyesi seçilir. Ortalama deniz seviyesinde basınç, 1013.25'dir. hPa (hecto pascal basınç birimi). Uçağın bulunduğu hava alanı basıncı değil deniz seviyesi basıncı MSL (Mean Sea Level) baz alınarak irtifa gösterilir.

QFE: Basınç zamana ve yere göre değişiklik gösterir. QFE de ise Hava alanının basıncı baz alınır. Pist seviyesinden yani 0 irtifadan başlar. Rusya QFE yi baz alır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gerçek Kuzey, Manyetik Kuzey, Pusula Kuzeyi

VFR ve IFR nedir?